Winkler és más...
Winkler > METEO > Wetterzentrale Diagrammok

Wetterzentrale Diagrammok


Rövid magyarázat:
A GFS (Global Forecast System) az USA meteorológiai modellje, naponta 4 alkalommal futtatják le (általában 5, 11, 17 és 23 UTC időpontokban) és 168 órát "lát" a jövőbe. Ingyenesen kb. 7 órával később érhetőek el a modellek eredményei.
A kép bal felső sarkában található "Lauf" szót követő szám a modell UTC szerinti futásának időpontja. A Lon (hosszúság) és a Lat (szélesség) a modell rácspontjának koordinátái, illetve a modell szerinti magasság adatai.
A legfelső kék/fehér rész a magas, középszintű és alacsony felhőzetet jelzi, nyolcadokban (okta).
A zöld, vonalas diagram a szélerősséget jelzi csomóban (kb. 2 csomó = 1 m/s, illetve 2 km/h = 1 csomó). A kis nyilak a szél irányát mutatják, mindig onnan, ahonnan fúj! 10kt (csomó) feletti szélsebességek a hegyen már nehezen repülhető.
A zölddel színezett diagramrész a relatív páratartalmat szemlélteti. Alapvetően a szárazabb légtömeg magasabb felhőalapot jelent, de ez ennél sokkal bonyolultabb.
A legalsó diagram a várható csapadékot jelzi. A zöld függőleges oszlopok a 3 óra alatt lehulló csapadék mennyiségét mutatják milliméterben. Ha a zöld oszlopok közepén piros sáv van, akkor az zivatarból eredő
csapadékot jelent.

FONTOS! A DIAGRAMOS előrejelzés szélértékei talaj menti szelet mutatnak!!!
Budapest előrejelzés:


<img src="https://www.wetterzentrale.de/maps/GFSOP06_47.0000_19.0000_210.png" alt="https://www.wetterzentrale.de/maps/GFSOP06_47.0000_19.0000_210.png" class="shrinkToFit" width="707" height="553">

Budapesti Időjárás előrejelzés
Nyikom.... előrejelzés:


Nyikom Időjárás előrejelzésEger időjárás előrejelzés:


Eger időjárás előrejelzésKalocsa időjárás előrejelzés:

Kalocsa időjárás előrejelzésVértesszőllős időjárási előrejelzés

Vértesszőllős
 Időjárás előrejelzés


Csobánc időjárás előrejelzés:
(Figyelem! A Csobánc időszakosan tiltott starthely! Részletek a SIRESZ honlapon!)

Csobánc időjárás előrejelzés


Szársomlyó időjárási előrejelzés

Szársomlyó időjárás előrejelzés

Almenü