Winkler és más...
Winkler > Android

Android

Szóval megvettem! Sokáig szemezgettem vele, de végül győzött a technikai kíváncsiságom. Boldog tulajdonosa vagyok egy G1-nek. De kezdjük az elején...
Mindig csak telefonálásra használható telefonom volt, még a kamerát is feleslegesnek tartottam. Külön volt egy Palm Pilot V-ösöm, amit még a 90-es évek végén egy rakás pénzért vettem. De ez az eszköz nagyon megérte a pénzét. Egészen 2007-ig használtam, vagyis közel 10 évig! A 2 MB-os memóriáját a végére már rendesen betöltöttem... Közel 2000 név volt a címtárában, többezer naptári bejegyzés... :-)
Nagy előnye volt, hogy szinte hónapokig nem kellett tölteni és írásfelismeréssel lehet a Palmokon írni. Ez szerintem egyszerűen verhetetlen, még ma is.
Egy komplett szövegszerkesztőt 52KB-ból megírtak! Egy táblázatkezelő 172KB. Szóval aki erre az OS-re írt programot, az még programozni is tudott. :-)2007-ben egy Palm m505-öst vettem, ami "már" 8MB tárolókapacitású és színes kijelzős. Ezt már havonta tölteni kell! :-) Ma is használom... le nem tenném soha. Egyelőre. ;-)

De itt volt az idő, hogy lecseréljem a telefonom, mert már nagyon ramaty volt. Szerencsére már van választék a mobil operációs rendszerek között. Az iPhone nagyon tetszik, de nagy hibája, hogy nincs billentyűzete. Aki intenzíve akar egy ilyet használni, az a kijelzős billentyűvel nem sokra megy. A Nokia Symbian oprendszere sem rossz, meg a PALM-nak is van Linux alapú mobil oprendszere, Window$ Mobile szóba sem jöhetett, így végül a Google Android OS nyert! És nem csak mert Linux kernele van. :-)

Kinek kell egy ilyen?
Aki már amúgy is a nap 16 órájában az Internet előtt ül és át szeretné hidalni az utazáskori Internet hiányt... na az vegyen. Aki sokat gondolkodott egy Netbookon, az is vegyen.

De nem szabad elfelejteni, hogy ezek a készülékek nem elsősorban telefonok! Ezek elsősorban mobil számítógépek, melyekkel lehet telefonálni is.

Kinek NEM kell ilyen, vagy hasonló kütyü?
Akinek kurva sok pénze van és kurva jó telefont akar. Na az ne ezt vegye. Inkább vegyen egy arannyal bevont Nokiát és két Rolexet.

Szóval ez a G1. Aktuális Android oprendszer verzió: 1.5 cupcake.Előny:
- Szinte teljesértékű billenytűzet. Na nem 10 ujjas gépelésre, de azért el lehet vele pötyögni;
- mérete alapján még pont elfér a zsebedben;
- szoftver-áradat! Elképesztően sok szoftvert írtak már rá. A Google nagyon sok részét teljesen nyílttá tette;
- nagyon bika kijelző;
- GPS, WiFi, 3G... minden ami kell;

Hátrány:
- az alap OS-t mindenféle kütyüvel fel kell ruházni, hogy igazán jó legyen;
- az akkumulátora nem bírja túl sokáig. Persze amióta megvan, alig teszem le. :-)

Kamera:
Soha nem akartam kamerás mobilt, mert úgy gondoltam, hogy ha igényes fényképet akar az ember, akkor igényes gépet vesz, egy mobil kütyübe, pedig nem lehet igényes optikát rakni. Ez igaz a G1-re is, de egy ilyen mobil eszközbe nem is a képkészítés miatt kell a kamera, hanem, hogy a web2-es "térhez" lehessen készíteni néhány gyors képet. Online. Azonnal. Feltölteni, publikálni. Na erre pont jó! Ez is.

GPS:
Detto mint a kamera. Nálam a GPS=Garmin. Esőben, hóban, fagyban, levegőben használom immár négy éve a Garmin 76CS-emet. Úton navigál, eddig soha nem tévedt el és nem tévesztett. Nem dumál, csak csipog. Vagyis a búgó női hangra vágyók ne ilyet vegyenek... de a G1-ben a GPS nem is erre szolgál, hanem a live tracking-hez...

Mobil OS statisztika (Világ)

<="" categories>=""

Almenü