Winkler és más...
Winkler > Építkezés / Felújítás

Építkezés / Felújítás

Nem vagyok szakember, de már jó pár házat, lakást felújítottam, vagy felújíttattam. Sajnos nem egyszerű történetek. A "szakemberek" többsége évtizedes megszokásból dolgozik. Nincsenek tisztában az új technológiákkal, az előírásokat ajánlásoknak, a szabványokat pedig úri huncutságoknak tekintik. Pedig nem az. Egyszerű példa: ha egy mosdó bekötéséhez a kiállásokat nem jó magasságba helyezik el, akkor vagy beleér a mosdókagylóba, vagy olyan alacsonyan lesz, hogy a mosdóhoz, csaphoz adott szerelvények nem érnek le, lehet újakat venni.

Az is nagyon-nagy baj, ha pl. egy gépész nem érti a kondenzációs kazán működési elvét. Sajnos jártam így. A "szaki" váltig állította, hogy az előremenő hőmérséklet fontos a kazán hatásfoka tekintetében. Hát nem.

A másik gépész az Estrich betonban szigetelés nélkül vitte az előremenő fűtéscsövet, ezért maximálni kellett 60 Celsius fokon az előremenő hőmérsékletet. Eredmény: nagy hidegben nem elégséges a fűtés.

De más területen is nagy a szakértelem hiány, vagy az egyszerű trehányság. A festők pl. gyakran lespórolják az alapozót. Ez azzal jár, hogy a glettelt falra valahogy felgurítják a festéket, de a következő festésnél a hengerre tapad az előző, falra száradt festék. Nem kell ecsetelnem, hogy ez mekkora szívás.

Az is gyakori, hogy a zuhanynál a folyékony gumit többszörös hígítással kenik fel. Így is kék lesz, de nem ér semmit. Ők ellenben vihetik el a sok ezer Forintos "maradékot".

Szóval nagyon ne egyszerű a felújítás, építkezés. Kevés az igazán jó szakember, azok pedig rendesen megkérik a munkájuk árát.

Itt megpróbálom összeírni a tapasztalataimat, hátha segít valakinek.


Almenü