Zöld tea elkészítése
Kínai módszer
- Gaiwanban 2-3 gramm teát öntünk fel 1-1,5 dl. vízzel.
- A víz hőfoka 70-80 C° legyen, rügyeknél és zsengébb leveleknél inkább 70, erőteljesebb levelek esetében 80 C°.
- Az áztatási idő rövid, 5-10 másodperc, majd le kell szűrni.
- A jó teát 5-6 alkalommal lehet elkészíteni ezen a módon. Legfinomabb a 2-3 főzet.
- A forrázatokat addig készítjük, amíg a levelek teljesen kisimulnak. Ekkor ázott ki rendesen a tea.
Európai módszer
- Kannában és bögrében 3 gramm teát öntünk fel 2-3 dl. vízzel.
- A víz hőfoka 70-80 C° legyen, rügyeknél és zsengébb leveleknél inkább 70, erőteljesebb levelek esetében 80 C°.
- Az áztatási idő 1-2 perc, zsengébb teák esetében ennél kevesebb, 30 másodperc, majd szűrjük.
- A teát 2-4 alkalommal lehet felönteni ezen a módon. Az
első főzet után még nem ázott ki, tehát ne dobjuk ki a leveleket, mert
ezután jön a java!
- A forrázatokat addig készítjük, amíg a levelek teljesen kisimulnak. Ekkor ázott ki rendesen a tea.
Hibák: ha keserű és savas lesz a tea akkor túl sokáig
ázott, ha ízetlen akkor túl forró vízzel locsoltuk. Az illatnak
intenzívnek kell lennie, ami túl forró víz esetében szintén ellaposodik.
A savas tea kellemetlen ízű és "kiszárítja" a szájpadlásunkat. Forrás: http://www.flyingbirdteahouse.co.hu/zold_tea_keszitese.html
|